Heeft Spanje al dan niet hulp nodig?

De financiële markten waren gisteren in een positieve stemming nadat twee Duitse politici lieten weten dat het land openstaat voor een kredietlijn uit het noodfonds ESM voor Spanje.

De Duitse Minister van Financiën Schauble liet eerder doorschemeren het niet noodzakelijk te vinden dat Spanje extra hulp zou zoeken.

Deze kredietlijn zou volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet gelijk staan aan een volledige bailout, maar enkel uit voorzorg beschikbaar worden gemaakt.

Hiermee kan de ECB wel beginnen met het opkopen van obligaties, mits de Spaanse regering akkoord gaat met de eisen die Europese partners stellen aan de steun.

Gisteren haalde het land Eur 4,9 mrd op aan 12- en 18-maands papier. Het land mikte op maximaal Eur 4,5 mrd. Er werd voor
ruim Eur 13,6 mrd ingeschreven.

Morgen geeft het land langlopende obligaties uit. Meer goed nieuws is de bevestiging van Moody’s dat de Spaanse Baa3 rating met negatief vooruitzicht wordt gehandhaafd.

Spanje op het randje van ‘junk’

Er werd volgens Theodoor Gilissen Bankiers al tijden uitgekeken naar de volgende stap van Moody’s, omdat de rating sinds afgelopen juni op het randje van ‘junk’ hangt en op een review voor verdere ratingverlaging stond.

De combinatie van steun van de ECB en Europese partners en de inspanningen van de Spaanse regering zou er voor moeten zorgen dat Spanje toegang tot de markt behoudt op redelijke tarieven, waardoor het land de komende jaren tijd heeft om de financiën op orde te brengen, aldus Moody’s.

Moody’s verwacht hierbij wel dat het land de kredietlijn aan zal vragen. Het risico van een verdere verlaging op korte termijn is hiermee wel van de baan, tenzij Spanje een steunaanvraag blijft afhouden.

De dalende rentetarieven vanwege de verwacht steunaanvraag zorgen wel dat de druk uit de markt op de Spaanse regering lager wordt om steun aan te vragen.

Daarnaast blijft volgens Theodoor Gilissen Bankiers het vooruitzicht van Moody’s negatief vanwege risico’s dat de overheidsfinanciën niet onder controle komen, Europa treuzelt met hervormingen en verdere integratie en de kans dat Griekenland de euro verlaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content