Hebben Franse verkiezingen een impact op de eurocrisis?

Economic.Poll@ING vroeg aan de deelnemers aan een rondvraag of het resultaat van de Franse verkiezingen de aanpak van de eurocrisis gaat veranderen.

Slechts 60% van de respondenten denkt dat dit resultaat een weerslag zal hebben. Dat beide kandidaten herhaaldelijk beloofden om voor een koerswijziging op Europees vlak te zorgen, lijkt dus niet te hebben overtuigd.

Zo meent slechts 24% van de respondenten dat de verkiezingen tot een drastische verandering zullen leiden, terwijl 36% denkt dat er een geringe verandering gaat komen.

40% van de respondenten zegt dat er geen verandering komt en dat Frankrijk geen andere wending zal kunnen geven aan het beleid van de Europese Centrale Bank of aan het begrotingspact dat Duitsland vurig verdedigt. De Fransen hebben de socialistische leider François Hollande verkozen.

Zal Francois Hollande in staat zijn om zijn ideeën op te leggen?

Die haalde 51,6% van de stemmen tegen 48,4% voor zijn tegenstander Nicolas Sarkozy. De nieuwe president zou heel graag de wending van het Europese beleid wijzigen, met minder bezuinigingen en meer groei.

Tijdens zijn campagne heeft hij beloofd dat hij een interventionistischer beleid zal voorstellen en voor het invoeren van euro-obligaties zal pleiten.

In de eerstkomende maanden zullen we zien wie gelijk had over het gewicht van Frankrijk bij de Europese instellingen. De financiële markten zullen vrij vlug merken of Francois Hollande in staat is om zijn ideeën op te leggen en een groeiproject op Europees vlak zonder veto van Duitsland kan uitwerken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content