Handelsconflict vreet aan vertrouwen Duitse belegger

De Duitse bondskanselier Merkel en de Amerikaanse president Trump © reuters

De Duitse beleggers zijn bezorgd over de mogelijke gevolgen van de toenemende spanningen tussen de VS, Europa en China.

Het vertrouwen van de beleggers in Duitsland is in juli gezakt tot het laagste peil sinds augustus 2012, blijkt uit de maandelijkse ZEW-index. De index staat nu op -24,7 punten. Vooral de toenemende spanningen tussen de handelsgrootmachten VS, Europa en China wegen op het vertrouwen van de Duitse belegger.

De investeerdersbarometer gaat al enkele maanden in dalende lijn: in mei noteerde de ZEW-index op -8,2 punten en in juni op -16,1. Maar de daling in juli was wel opmerkelijker dan analisten hadden verwacht. Die gingen gemiddeld uit van een score van -19,4 punten.

“De periode waarin de peiling werd afgenomen, was getekend door een grote politieke onzekerheid. Vooral de mogelijke escalatie van het handelsconflict met de Verenigde Staten zorgt voor ongerustheid”, aldus de voorzitter van ZEW. “Positieve elementen zoals de industriële productie, het orderboekje en de arbeidsmarkt worden volledig overschaduwd door de spanningen tussen de handelsgrootmachten.”

Voor Carsten Brzeski, econoom bij ING, toont de barometer dat beleggers niet meteen rekening houden met een herstel van de Duitse economie.

Partner Content