Hamon kan de volgende overnamekandidaat op Brusselse beurs zijn

Er gaat blijkbaar geen dag meer voorbij zonder dat er alweer een beursgenoteerde onderneming overgenomen wordt en van de beurs verdwijnt. Vandaag is het Devgen, morgen Hamon?, zo vraagt Geert Van Herck van Leleux zich af.

Niet dat zijn oog op Hamon viel omwille van een mogelijk bod. Maar sinds de aanvang van deze maand zijn de verhandelde volumes in deze Belgische engeneeringgroep sterk gestegen.

De koersdruk kan verklaard worden door een grote verkoper (een fonds ?). Maar tegenover elke verkoper staat een koper op de beursvloer.

Zet de verkoopdruk één of andere speler uit de sector van de energie- of de nutsbedrijven ertoe aan aandelen Hamon te kopen? Tenslotte bedraagt de beurskapitalisatie van Hamon zo’n 76 miljoen euro (7.191.472 aandelen x 10,59 euro). Met een premie boven de huidige beurskoers van zo’n 30% komt Van Herck aan een bedrag van zo’n 100 miljoen euro.

Dit is een bedrag dat een grote energiegroep zeker moet aankunnen. Waarom focussen we op spelers uit de energiesector? Omdat zij de belangrijkste klanten van Hamon zijn. Hamon levert o.a. koelinstallaties en luchtzuiveringssystemen aan

grote energieproducenten of nutsbedrijven (vnl. in de VSA).

Actief in een cyclische sector

Een cyclische activiteit want afhankelijk van de internationale investeringscyclus. Wellicht is dat de verklaring voor de

koersval van de afgelopen maanden.

Op de weekgrafiek bekeek Geert van Herck de opmars van het Hamonaandeel sinds 2004.

Op drie jaar tijd ging het van ongeveer 2 euro naar 49,67 euro. Toen brak de financieel-economische crisis uit die een grote impact had op de financiering van grote investeringsprojecten (banken gingen strengere eisen stellen).

In die omgeving ging het aandeel van 2007 tot 2008 zo’n 68% lager. 2009 en 2010 kenmerkten zich door een opwaartse correctie die vanaf 2011 overging in een nieuwe sterke koersdaling met als (voorlopig ?) einde een bodem op 10,55 euro.

Hiermee is deze laatste koersdaling volgens Geert van Herck ongeveer even groot als deze van 2007 – 2008. Een typisch

fenomeen voor neerwaartse correcties.

Daarnaast stelt hij een positieve divergentie vast tussen koers en RSI-indicator. Een uitbodeming van de koers lijkt zodoende in de maak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content