Haalde u ook een rendement van 43 procent?

Sinds 2012 zijn 46 onlinebijdragen verschenen van de rubriek Technische analyse. Voldoende reden voor een overzicht.

Als trouwe lezer van deze bijdrage weet u dat ik de klemtoon leg op trendgericht en consequent beleggen. The trend is your friend. U geeft het beste de voorkeur aan sterke beurzen, aan sterke sectoren en aan de aandelen die het sterkst presteren in hun sector. In 2012 waren de beursverwachtingen erg terughoudend, en zuiderse beurzen zoals Griekenland en de financiële sector waren te mijden. Toch ging een bijdrage over de vleugels die sommige bankaandelen hadden gekregen en een ander had het over het potentieel van Griekenland. Credit General en de tracker GREK op Griekenland zijn ondertussen bijna in waarde verdubbeld. Dat brengt ons tot het eerste belangrijke besluit: filter het nieuws en analyseer zelf.

Er zijn beursjaren waarin aandelen sterk stijgen. Maar de voorbije twee jaar was dat niet het geval. De wereldwijde onzekerheid veroorzaakte spanningen en de beurskoersen kenden een bijzonder volatiel verloop. Beleggers die voor zekerheid kozen, kregen een laag rendement aangeboden. En zij die op zoek gingen naar een hoger rendement, kregen vaak een punthoofd. Het tweede besluit is: beleg zonder emoties en beleg consequent. Sinds de bijdrage in maart 2012 beschreef ik dertig beleggingsadviezen. Voor geen enkel daarvan was een ingewikkelde Einstein-formule nodig. Het derde besluit: houd het eenvoudig.

Drie adviezen voldeden niet aan de verwachtingen. Het aandeel van Molycorp in de sector van de zeldzame materialen steeg, maar de trend keerde en het aandeel ging door de vooropgestelde stoploss. De prijs van uranium kwam nooit boven de minimumkoers van 46 dollar per pound. De aankoop van de uraniumaandelen werd daarom uitgesteld. En het nutsbedrijf FirstEnergy was wel interessant vanwege zijn dividend, maar het aandeel ging door zijn stoploss na tegenvallende cijfers. De overige adviezen presteerden goed tot schitterend. In de tabel vindt u het overzicht van alle adviezen sinds 2012.

Ter informatie: onder ‘return %’ vindt u het rendement sinds het verschijnen van de bijdrage tot vandaag. ‘MaxReturn%’ is het rendement op basis van de hoogste koers sinds de bijdrage. Het gemiddelde rendement bedraagt 43,42 procent.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content