Grotere vraag en kleiner aanbod aan aan veilige beleggingen

Volgens het IMF neemt de vraag naar veilige beleggingen alleen nog maar toe, terwijl het aanbod hiervan afneemt. Redenen voor de hogere vraag zijn de onzekerheid op de financiële markten, de regelgeving en de toegenomen vraag vanuit centrale banken.

Bij veilige beleggingen kan volgens Theodoor Gilissen Bankiers o.a gedacht worden aan staatsobligaties van Duitsland en de VS.

Lager aanbod als gevolg van hoge schuldposities overheden

Het aanbod van deze producten neemt echter af door de hoge schuldposities van diverse overheden. Dit is al zichtbaar in de lange reeks van verlagingen van de kredietbeoordelingen. Het IMF berekende dat het aanbod tot 2016 zo’n 9000 miljard dollar

zal afnemen, ofwel 16% van de verwachte staatsschuld wereldwijd.

Wat met de rentetarieven?

Daardoor zullen de prijzen van deze producten, volgens het IMF, alleen maar toenemen en dus de rente laag houden. Dit kan negatieve gevolgen voor de financiële stabiliteit wereldwijd (blijven) hebben en de volatiliteit hoog houden, ook omdat de hoeveelheid veilig onderpand om leningen op te krijgen achterblijft.

Als het onderpand een hoger risico draagt, dan zullen de rentetarieven op grond van deze producten oplopen en daardoor zullen de financieringslasten voor de zwakkere partijen stijgen.

Overigens meldt het IMF dat op dit moment de risico’s nog vaak te laag worden ingeschat. Banken die staatsleningen van hun eigen land in bezit hebben, beschouwen deze als veilig.

Hoe veilig zijn veilige beleggingen?

Daarom adviseert het IMF om hervormingen van het financiële systeem door te voeren, overheden te stimuleren om tot aanvaardbare hoogtes van de schuldposities te komen en de private sector aan te moedigen om veiliger geachte en transparante financiële producten uit te geven. Het aanbod van de private sector neemt echter ook af, in de nasleep van 2008, toen het risico van ingewikkelde producten (securitisatie) veel hoger en verspreider bleek te zijn dan gedacht.

Nu blijft echter de vraag of deze veilige beleggingen wel zo veilig zijn. In de markt wordt, o.a. door vermogensbeheerder GMO, al gesproken over rendementsvrij risico in plaats van risicovrij rendement. De rente op Duitse en Amerikaanse staatsleningen ligt voor de meeste looptijden immers onder de inflatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content