Grootste risico komt van Griekse verkiezingen, twijfels over D’Ieteren nemen toe

Op de Europese beurzen is de stemming nog steeds afwachtend, wat uiteraard te maken heeft met een aantal belangrijke gebeurtenissen die op til zijn. Daarbij moet op de eerste plaats worden gedacht aan de verkiezingen die dit weekend in Frankrijk en Griekenland plaatsvinden.

De belangrijkste indices blijven bij het slotniveau van gisteren en dat geldt ook voor de BEL 20. Belgacom, Ageas en Telenet liggen nog steeds goed op koers, D’Ieteren moet terrein prijsgeven.

Volgende week komt dit bedrijf met resultaten en de twijfels over de kwaliteit van die cijfers neemt gaandeweg toe.

Volop verkiezingen in Europa

Dit weekeinde worden in Europa volop verkiezingen gehouden. De meeste aandacht gaat volgens Theodoor Gilissen Bankiers uit naar de Franse presidentverkiezingen, waar Sarkozy waarschijnlijk gaat verliezen van de socialistische kandidaat Hollande. Het verlies van de Franse AAA rating van S&P en de anti-bezuiniging retoriek tijdens de campagne hebben de risico-opslag op Franse staatsobligaties opgedreven.

Toch lijken beleggers redelijk gerust; bij een veiling van Frans staatspapier gisteren was de vraag groot en daalde de rente. Kennelijk verwacht men dat Hollande, eenmaal verkozen, zijn toon zal matigen.

Verder zijn er dit weekeinde verkiezingen in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, en worden in vele Italiaanse gemeenten burgemeesters gekozen. Ook deze kunnen duidelijk maken of er sprake is van toenemend anti-europa sentiment onder de kiezers.

Maar het grootste risico komt volgens Theodoor Gilissen Bankiers van de Griekse parlementsverkiezingen zondag. De steun voor de grote partijen is afgebrokkeld ten gunste van meer extremistische splinterpartijen.

De kans bestaat dat er geen werkbare coalitie kan worden gevormd; een chaotische situatie die er zelfs toe zou kunnen leiden dat het land uit de euro stapt.

Het is momenteel dus vooral politiek risico dat de beurzen in Europa beïnvloedt, en de zeer lage Duitse rente weerspiegelt dat. De landenspreads wijzen echter wel op een hoog risico, maar niet op paniek.

ECB-president Draghi gaf gisteren aan dat men niet moet rekenen op nog meer ECB-steun, en dat de overheden hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Na zondag weten we of de kiezers hen daarvoor de ruimte geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content