Grootste prijsdaling bij grondstoffen in 13 maanden, Chinese kopervoorraden hoog

Commodities hebben in januari de grootste prijsdaling in 13 maanden achter de rug, waarbij de grondstoffenmarkten zich zorgen maken over een terugval van de vraag als gevolg van een mogelijke economische groeivertraging.

De Standard & Poor’s GSCI Index van 24 grondstoffen, daalde vorige maand met 5,90% en dat was de sterkste daling sinds december 2008.

Zink werd in januari 16% goedkoper, lood 14%. Koper hield het verlies beperkt tot 7,30%, maar dat was eveneens het grootste in 13 maanden.

De olieprijs daalden met 6,40% en dat was de eerste daling sinds juli 2008. Suiker, vee en platina waren dan weer drie grondstoffen die vorige maand tegen de trend in duurder werden.

Jonathan Barratt, managing director Commodity Broking Services Pty in Sidney, merkt op dat het optimisme over de economie snel wegebt. De verschillende overheden gaan de ondersteuningsmaatregelen terugtrekken en daardoor dreigt de economische groei te vertragen.

De verdubbeling van de grondstoffenprijzen vorig jaar was onder andere precies te wijten aan het feit dat de overheid massaal geld in de economie gepompt hebben om de groei weer op niveau te krijgen. Daarnaast investeerden speculanten vorig jaar nog eens 92 miljard dollar in grondstoffen, aldus een raming gedaan door Barclays Capital.

De koperprijs is vanaf de piek die drie weken geleden bereikt, al met 12% in waarde gedaald. De voorraden aan koper bevinden zich op het hoogste niveau sinds januari 2004. Dat geldt op de eerste plaats voor China, de grootste consument van koper.

Charles Kernot van Evolution Securities merkt op dat de kopervoorraden in China momenteel zo hoog zijn dat de vraag kan worden gesteld of er nog ruimte is om koper bij te kopen. Kernot sluit een verdere daling van de koperprijs niet a priori uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content