Grootbanken dreigen sommige Europese landen te verlaten

In de financiële sector steekt een nieuwe bedreiging de kop op: de grootbanken dreigen sommige Europese landen te verlaten. Economisch gezien kan dit zware gevolgen hebben.

Heel wat landen maken hun banken in toenemende mate het leven zuur en dat op verschillende manieren. Uiteraard is er een verband met de crisis van 2008, die de banksector aan de rand van de afgrond bracht.

De meeste landen moesten de banksector bijspringen, ten koste van zware financiële inspanningen. Om een volgende crisis te voorkomen, worden soms ingrijpende maatregelen voorgesteld.

Het Verenigd Koninkrijk stelt bijvoorbeeld het opsplitten van retail en investment banking voor. Anderzijds wil Zwitserland de kapitaalvereisten voor de banken bijna verdubbelen.

Beide landen werden zwaar getroffen door de financiële crisis. De Britse grootbanken gingen bijna allen kopje onder, in Zwitserland kreeg vooral UBS rake klappen. Ondanks de gekregen hulp zijn de banken niet te spreken over de regeringsplannen.

Hun antwoord is inmiddels al geformuleerd: ze dreigen hun hoofdzetel te verhuizen. Vier banken zouden daaromtrent al concrete plannen hebben: HSBC Holdings Plc, Barclays Plc, UBS AG en Credit Suisse Group AG.

Vraag blijft uiteraard naar deze banken zouden verhuizen. Zowel China als de Verenigde Staten worden als mogelijke kanshebbers naar voren geschoven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content