Grondstoffensector blijft zich focussen op China

Boris Cukon van Fuchs Global Natural Resources is van mening dat China belangrijker dan ooit is voor de toekomst van de grondstoffenprijzen. Op een periode van enkele jaren tijd heeft dit land zich ontpopt tot de grootste consument van grondstoffen in de wereld.

Volgens Cukon is het alleszins bemoedigend dat de Chinese beurs een bodem heeft neergezet in december 2011, wat betekent dat er blijkbaar al veel slecht nieuws in de koers verrekend zit. Sinds eind vorig jaar bevinden de koersen zich weer in een duidelijke opwaartse trend.

Anderzijds is er voor de Shanghai Composite Index wel een doorbraak boven 2400 nodig om het patroon van hogere dieptepunten en pieken te bevestigen. Cukon herinnert er aan dat de beurskoersen zijn beginnen te dalen lang voor de afkoeling van de economie de krantenkoppen haalde.

Is de beurs een betrouwbare voorlopende indicator?

Uiteraard dient de vraag worden gesteld of de beurs een betrouwbare voorlopende indicator mag worden genoemd? Cukon hoopt dat dit ook ditmaal het geval zal zijn. Het voorzichtig herstel van de beurskoersen kan een indicatie vormen dat ook de economie aan de beterhand is.

Toch is het waarschijnlijk nog te vroeg om te juichen. Het lot van de Chinese economie is onlosmakelijk verbonden met wat er in Europa gebeurt. Een uitdieping van de Europese begrotingscrisis kan ook de Chinese economie in een dieper dal duwen. In ieder geval is het de moeite waard om de evolutie van de Chinese beurskoersen op de voet te blijven volgen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content