Grondstoffenprijzen kunnen nog met 20% dalen

De grondstoffenprijzen zijn vanaf de piek opgetekend in het eerste kwartaal al scherp gedaald, maar mogelijk is het ergste nog niet achter de rug.

Pau Morilla-Giner, beheerder van het London & Capital’s Global Commodities Fund, voelt zich niet op zijn gemak in de huidige marktomstandigheden.

De vooruitzichten op een mogelijk Grieks exit van de eurozone wegen op het sentiment. Bovendien is de vrees toegenomen dat de groei van de Chinese economie gaat vertragen.

China is tot dusver nog steeds de grootste consument van grondstoffen zoals basismetalen en olie.

Het sentiment op de grondstoffenmarkten is duidelijk negatief geworden, waarbij de prijs duidelijk gelinkt is aan de vraag. Zelfs goud, traditioneel een veilige haven in moeilijke tijden, heeft een groot deel van zijn aantrekkingskracht verloren. De goudprijs blijft trouwens onder druk staan.

Thomson Reuters-Jefferies benchmark CRB index op dieptepunt

Van een verbetering van het sentiment op de markten valt nog niet veel te merken. De Thomson Reuters-Jefferies benchmark CRB index is teruggevallen tot het laagste niveau sinds oktober 2010. De markt wordt momenteel gekenmerkt door grote nervositeit en lage verhandelde volumes.

Hedge funds en andere speculatieve beleggers hebben bijvoorbeeld hun posities in olie afgebouwd tot het laagste niveau sinds oktober 2010.

Het waren deze beleggers die de grondstoffenprijzen hebben opgejaagd, blijkbaar is hun geloof in hogere koersen als sneeuw voor de zon gesmolten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content