Grondstoffenprijzen fors lager, scenario van V-vormig herstel in twijfel getrokken

De onrust op de financiële markten gisteren heeft ook de grondstoffenprijzen niet onberoerd gelaten. Commodities kenden gisteren de sterkste prijsdaling sinds augustus van vorig jaar.

Vooral de basismetalen en de olieprijzen gingen zwaar onderuit. De markt vrees dat het verlies van meer jobs in de Verenigde Staten en het oplopen van de schulden bij de Europese overheden de economische groei gaat doen vertragen en de vraag naar grondstoffen zal reduceren. Centraal staan momenteel de begrotingstekorten in Spanje en Portugal, naast die van Griekenland uiteraard.

De koperprijs daalde tot het laagste niveau sinds oktober, de olieprijs daalde met 5%. Die prijsdaling was de sterkste in zes maanden. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering (de jobless claims) stegen vorige week tot het hoogste niveau in zeven weken.

De Reuters-Jefferies CRB Index, die 19 basismaterialen bevat, daalde gisteren met 2,50% in New York, wat de sterkste daling was sinds 14 augustus. In januari bereikte deze index nog een piek voor de afgelopen 14 maanden.

De Reuters-Jefferies CRB Index verloor in januari op jaarbasis echter 6,30% en het was van november 2008 geleden dat de index op jaarbasis nog zoveel verloren had.

Michael Pento, fondsbeheerder bij Delta Global Advisors, vreest dat het economisch herstel veel bescheidener gaat zijn dan eerst was aangenomen. De koersen van zowel aandelen als grondstoffen hadden een V-scenario ingecalculeerd en dat lijkt er niet te komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content