Groei van de Chinese economie is zo goed als stilgevallen

De afgelopen weken was er heel wat te doen omtrent de Chinese economie. Die zou, op basis van de recent gepubliceerde macro-economische indicatoren, het ergste inmiddels achter de rug hebben. Onder andere de HSBC Flash PMI Index wijst in die richting.

Gordon Chang, auteur van The Coming Collapse of China en journalist bij Forbes Magazine, is echter een heel andere mening toegedaan. Volgens Chang groeit de Chinese economie niet met 7,40%, maar ligt het echte groeicijfer dicht in de buurt van 0 tot maximaal 1%.

Elektriciteitsconsumptie overstijgt meestal het BBP

Een indicator die op slecht weer staat is de consumptie van elektriciteit, die in normale omstandigheden sneller moet groeien dan het BBP. Dat is momenteel zeker niet het geval, de stijging op maandbasis bedraagt momenteel niet meer dan 2,10%. Het is volgens Chang dan ook onwaarschijnlijk dat het BBP sneller groeit.
Meer zorgen maakt hij zich echter over het feit dat de Chinese regering niet langer verslag uitbrengt over de rellen die zich met de regelmaat van een klok overal in het land voordoen. Chang heeft uit betrouwbare bron vernomen dat die relletjes steeds vaker opduiken, wat wijst op groeiende sociale onrust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content