Griekse verkiezingen vormen de voorbode van meer onzekerheid

Het was volgens Myles Bradshaw, portfolio manager bij de obligatiefondsbeheerder PICMO, geen verrassing dat de Europese Centrale Bank de rente ongewijzigd liet.

De ECB-bijeenkomst van volgende maand zal interessanter zijn, omdat de bank dan zijn nieuwe groeivooruitzichten klaar heeft en rekening zal moeten houden met de recente daling van het ondernemersvertrouwen.

Bankpresident Mario Draghi beklemtoonde het belang van structurele hervormingen en de mogelijkheid om meer EU-geld (bijvoorbeeld van de Europese Investerings Bank) in te zetten voor het aanwakkeren van de investeringen.

Grotere politieke onzekerheid

Draghi benoemde een punt waarmee PIMCO het volledig eens is: de noodzaak dat de regeringen van de eurozone helder aangeven hoe zij de komende vijf tot tien jaar tot een gemeenschappelijk begrotingsbeleid willen komen.

De Griekse verkiezingen kunnen leiden tot grotere politieke onzekerheid en daar valt volgens Bradshaw niet aan te ontsnappen. In de komende dagen en weken zal moeten blijken in welke mate het land onbestuurbaar is geworden. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan wordt Europa met een nieuw probleem geconfronteerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content