Griekse exit kan Bundesbank doen omvallen

Kan of mag Griekenland de eurozone verlaten? De discussie over dit onderwerp is de afgelopen dagen hoog opgelaaid. Met name Duitsland zou steeds minder gekant zijn tegen een Grexit, want Angela Merkel wordt in eigen land met steeds hardere kritiek geconfronteerd over de steun die aan de Grieken wordt verleend.

De kritiek van veel economen is dat Duitsland in samenwerking met de Europese Centrale Bank Europa een ’teutonisch’ hard besparingsprogramma wil opleggen, dat nooit resultaten kan opleveren. Duitsland en de ECB komen zo in botsing met de economische realiteit.

ECB zal minstens 30 tot 50 miljard euro verliezen aan Griekse default

Een Grexit zal gepaard gaan met een default van Griekenland, die de Europese Centrale Bank minstens minstens 30 tot 50 miljard euro aan verliezen zal kosten. Ter herinnering: de bank heeft is maar voor 10 miljard euro gekapitaliseerd en kan dus in zwaar weer belanden.

Maar er is meer. Wanneer Griekenland omvalt, gaan waarschijnlijk eerst Ierland en vervolgens ook Portugal en Spanje dit voorbeeld volgen. De Duitse Bundesbank bezit meer dan aan 300 miljard euro aan Europees schuldenpapier en zal dus mee ten onder gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content