Griekse exit hoeft niet het einde van de wereld te betekenen

Overstelpt met slecht nieuws, dreigen sommige beleggers de moed in de schoenen te laten zakken. Dat hoeft echter niet, want af en toe waait er ook goed nieuws binnen. Li Daokui, een voormalig adviseur bij de People’s Bank of China, is van mening dat een Grexit erg onwaarschijnlijk is.

De Griekse banken zouden een breakup van de eurozone namelijk niet overleven, terwijl ook de Griekse bedrijven met internationale activiteiten het erg moeilijk zouden kunnen krijgen.

Behoudens wanneer de verkiezingen een ‘irrationele’ regering zouden opleveren, ziet hij Griekenland binnen de eurozone blijven.

Het is niet abnormaal dat monetaire unies uiteenspatten

Het is bovendien niet abnormaal dat monetaire unies uiteenspatten, in het verleden is het meer dan eens gebeurd. De geschiedenis leert ons bovendien dat de gevolgen van een breakup zelden rampzalig zijn. De wereld is namelijk steeds blijven verder draaien.

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn een 70-tal monetaire unies uiteengespat, met als meest in het oog springende uiteraard de Sovjet-Unie. Maar volgens Lou is het natuurlijk altijd beter wanneer een monetaire unie blijft bestaan. Hij gelooft dus nog steeds in de eurozone.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content