Griekse economie kan dit jaar met 10% krimpen

Volgens Ewald Nowotny zal een exit van Griekenland uit de eurozone een enorme schokgolf door de financiële markten jagen. Als lid van de Europese Centrale Bank geeft Nowotny ruiterlijk toe niet te kunnen inschatten van de uiteindelijke gevolgen van zo’n exit gaan zijn.

Anderzijds is het duidelijk dat het land op het tandvlees zit, de cashreserves zijn hoogst beperkt en zullen voor het einde van dit jaar opgebruikt zijn. Dit jaar zou de Griekse economie met 10% kunnen krimpen, waarna in 2015-2016 een herstel met 4 tot 5% kan optreden.

De concurrentiekracht van het land zou zich herstellen, wat op de eerste plaats de export kan stimuleren. Met name het toerisme kan een herstel laten zien. Hoe het daarna verder moet, valt moeilijk te zeggen. Vooralsnog is de visibiliteit wat Griekenland betreft erg beperkt.

Wat gaat er gebeuren in geval van een exit?

Op de eerste plaats moet er namelijk rekening worden gehouden met de kansen op een exit, die onveranderlijk aanwezig blijven. Het is volstrekt onvoorspelbaar wat er te gebeuren staat wanneer het zo ver is, ook wat de economische gevolgen betreft.

Volgens Nowotny hoeft Europa voorlopig geen bijkomende maatregelen te nemen om op een dergelijk scenario voorbereid te zijn, de Europese Centrale Bank heeft al voldoende voorzorgsmaatregelen genomen. Het is daarom momenteel vooral zaak om waakzaam te blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content