Griekenland wil meer tijd voor terugbrengen begrotingstekort

Volgens de Financial Times wil Griekenland twee jaar langer de tijd krijgen, tot 2016, om het begrotingstekort onder de 3% te krijgen. Het land zou bovendien Eur 20 mrd aan extra steun nodig hebben.

Die steun zou niet van de Europese partners komen maar van het IMF en extra uitgifte van kortlopende obligaties (schatkistpapier).

Ook wil het land een verschuiving van het terugbetalen van een aflopende lening aan het IMF/ EU van 2016 naar 2020. Eergisteren heeft Griekenland ruim Eur 4 mrd opgehaald in 13-weekspapier.

Hierdoor heeft het land volgens Theodoor Glissen Bankiers genoeg liquiditeiten om de Eur 3,1 mrd aflossing aan de ECB te doen op 20 augustus en een Eur 1,3 mrd kortlopende lening die deze week afloopt door te rollen.

Forse krimp Griekse economie

De Griekse economie kromp in het afgelopen kwartaal met 6,2%, ten opzichte van een jaar eerder. Het enige positieve nieuws hieraan was dat de krimp lager was dan het kwartaal daarvoor (-6,5%).

De ‘Troika’ zal naar verwachting half september haar bevindingen presenteren, op basis waarvan een besluit genomen zal worden over uitbetaling van de Eur 31,5 mrd aan steun.

De financieringssituatie van Spaanse banken blijft verder verslechteren

Spaanse banken hebben in juli volgens Theodoor Glissen Bankiers een recordbedrag geleend van de ECB: Eur 376 mrd. Een maand eerder was dit nog Eur 337 mrd terwijl het een jaar geleden nog Eur 52 mrd was. 33% van de door de ECB verstrekte leningen gaat nu naar Spaanse banken.

President Rajoy benadrukte gisteren nog maar eens dat er geen nieuwe ontwikkelingen zijn omtrent het aanvragen van steun.

Wanneer de voorwaarden van de noodsteun en het opkopen door de ECB bekend zijn, dan zal de regering hier opnieuw naar kijken.

De markt blijft ook in een afwachtende houding; de Spaanse rente 10-jaars rente beweegt sinds begin vorige week tussen 6,70 – 7%.
De economische groei in de eurozone kwam, zoals werd verwacht, volgens de eerste schatting uit op -0,2% in het tweede kwartaal.

Het verschil tussen de noordelijke en zuidelijke landen werd eens te meer duidelijk. Duitsland deed het met 0,3% groei iets beter dan de verwachte 0,2%.

Nederland deed het ook beter dan verwacht met een groei van 0,2% in plaats van de verwachte krimp van -0,3%, voornamelijk door hogere export. Frankrijk bleef vlak met 0% groei, terwijl Spanje (-0,4%), Italië (-0,7%) en Portugal (-1,2%) krimp lieten zien. De Duitse ZEW-indicator was iets slechter dan verwacht, waarbij vooral de vooruitkijkende sentimentsindicator tegenviel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content