Griekenland kan reddingsplan activeren alvorens gesprekken zijn afgesloten

Gisteren zijn de onderhandelingsplannen gestart tussen Griekenland en het IMF, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank over het reddingsplan ter waarde van 45 miljard euro.

Daarvan is 30 miljard euro afkomstig van de EU en de resterende 10 tot 15 miljard van het IMF. Minister George Papaconstantinou zei gisteren echter dat Griekenland het reddingsplan kan activeren alvorens de gesprekken zijn afgesloten. De afrondingsdatum is voor binnen enkele weken voorzien.

De tijd dringt voor Griekenland, want de spread tussen de Duitse en Griekse staatsobligaties is gisteren opgelopen tot 516 basispunten en dat is het hoogste niveau in 12 jaar.

George Papaconstantinou ontkent echter dat zijn land onmiddellijk beroep gaat doen op het reddingsplan. Griekenland moet echter voor 19 mei 8,50 miljard euro aan overheidsobligaties terug te betalen.

Papaconstantinou zei gisteren nog dat de uitkomst van de onderhandelingen voor 15 mei wordt verwacht. De onderhandelingen hebben onder andere betrekking op nieuwe besparingsmaatregelen die Griekenland moeten toelaten om het deficiet op de begroting terug te dringen.

De regering van George Papandreou heeft al belastingverhogingen en besparingen aangekondigd om het deficiet op de begroting met ongeveer 10 miljard euro per jaar af te bouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content