Griekenland kan in september de eurozone verlaten

Voor veel economen is het een uitgemaakte zaak: het is geen kwestie van of maar van wanneer Griekenland de eurozone zal verlaten. Het lijkt slechts een kwestie van tijd te worden alvorens de Grexit – de Griekse exit met andere woorden – definitief een feit zal worden.

Paul Day, chief strategist bij Market Securities, is van mening dat september een cruciale maand voor Griekenland kan worden. In Duitsland moet er dan worden gestemd worden over de ratificatie van het ESM [European Stability Mechanism] en de kans is groot dat de Duitsers ‘nein’ gaan zeggen.

Griekse exit is in het voordeel van alle partijen

Volgens Wilbur Ross is een Griekse exit inderdaad onvermijdelijk en in het voordeel van alle partijen. Zo kan het gewoonweg niet verder. Day denkt dat het ESM geratificeerd kan worden zodra Griekenland de eurozone heeft verlaten. Vervolgens kunnen Spanje en Italië om steun vragen en hoeft er geen energie meer aan Griekenland worden verspeeld.

In Europa heerst een algemeen gevoel dat het reiken van een reddende hand aan de Grieken alleen maar verspilde moeite is. Volgens Day werken de Europese leiders achter de schermen al volop aan een toekomst voor Europa zonder Griekenland, alleen kunnen ze dat momenteel nog niet open en bloot zeggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content