Griekenland is nog niet verlost van extreem-links

Griekenland heeft in juni dan toch een nieuwe regering gekregen die akkoord gaat met de door Europa aan het reddingsplan verbonden voorwaarden, maar daarmee zijn nog niet alle problemen van de baan. De regeringsleden behoren hoofdzakelijk tot de conservatieve partij.

Die partij is mee verantwoordelijk voor de puinhoop die in Griekenland werd aangericht. Sommige leden van de conservatieven staat bekend om hun geringe bereidheid tot hervormen.

De twee centrum-linkse partijen die eveneens deel uitmaken van de regering hebben eigenlijk maar één doel voor ogen: de elektorale schade zoveel mogelijk te beperken.

Alexis Tsipras van SYRIZA wacht rustig zijn kans af

In de huidige regering zit eigenlijk maar één zwaargewicht: Yannis Stournaras als minister van Financiën. Deze staat bekend als een uitstekend econoom maar ook als een hervormer. Spijtig genoeg kan hij binnen de regering op weinig bondgenoten rekenen.

Alexis Tsipras van SYRIZA wacht langs de zijlijn rustig zijn kans af, in de wetenschap dat die er vroeg of laat hoe dan ook gaat komen. Elke hervorming, elke besparing en elke poging om Griekenland te moderniseren zal door de partij met gezamenlijke inspanningen worden bestreden.

De natuurlijke bondgenoten van Tsipras zijn de vrees voor elektoraal verlies bij de regeringspartijen, het feit dat de nieuwe regering de bevolking niet zal kunnen overtuigen van de voordelen van de hervormingen op lange termijn en de inefficiëntie van de regering. Op die manier kan SYRIZA alleen maar slapend rijk worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content