Griekenland is momenteel betere investering dan China

Griekenland mag dan al diep in de problemen zitten, daar valt op de beurs van Athene weinig van te merken. De Athens Composite Index is sinds het begin van dit jaar met 11,50% gestegen. Daarmee presteert Athene conform andere Europese beurzen zoals de Franse.

De Athens Composite Index doet het slechts iets minder goed dan de S&P 500, maar laat anderzijds de Dow Jones Industrial Average achter zich. Er doet zich dus het vreemde fenomeen voor dat terwijl het Griekse BBP krimpt de Griekse beurs sterker voor de dag komt.
Chinese beurs deed het omgekeerde

Adrian Foster, head of financial market research bij Rabobank, is van mening dat dit fenomeen minder zeldzaam is dan algemeen wordt aangenomen.

Hij verwijst daarbij naar de Chinese beurs in 2007-2008. Het Chinees BBP groeide in die periode met 10%, terwijl de Shanghai Composite terugviel van 6000 naar 2000 punten.

Eén ding staat als een paal boven water: de Athens Composite Index deed het dit jaar duidelijk beter dan de Shanghai Composite. Laatstgenoemde is sinds het begin van dit jaar met 7,50% gedaald. In juli 2011 bereikte de Athens Composite Index een dieptepunt onder 500 punten. Sindsdien is de index hoofdzakelijk gestegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content