Griekenland heeft nog ongeveer 2,50 miljard euro in kassa

De onmogelijke uitslag van de verkiezingen en de daarop volgende politieke chaos heeft Griekenland aan de rand van de eurozone gebracht. Een exit is nog nooit zo dichtbij geweest, zelfs in de rest van Europa wordt er nu open en bloot over een exit (‘grexit’) gesproken.

Sphia Salim van Bank of America Merrill Lynch vreest dat een nieuwe verkiezingsronde een nog langere periode van bestuurloosheid gaat inlassen, aangezien de kans bijzonder klein is dat de politieke patstelling na de nieuwe verkiezingen zal doorbroken worden.

De kans bestaat tevens dat er een linkse regering aan de macht gaat komen die voortdurend met Europa overhoop gaat liggen. Het is volgens Salim niet uit te sluiten dat Griekenland de steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds gaat kwijtspelen, wat een exit uit de eurozone kan inluiden.

Onduidelijk over hoeveel geld de Grieken nog beschikken

Het is volgens Salim onduidelijk over hoeveel geld de Grieken nog beschikken. Hij baseert zich op een verklaring van een regeringsmedewerker die te lezen staat op de site van de online krant imerisia.gr. Volgens deze bron zou het op 7 mei nog om 2,50 miljard euro zijn gegaan.

Daarbij moet nog rekening worden gehouden met de volgende tranche van het reddingsplan dat door Europa werd goedgekeurd, waarbij het in totaal om 5,20 miljard euro gaat. Het is echter nog onduidelijk of de uitkering van dat geld afhankelijk is gesteld van de uitslag van de verkiezingen volgende maand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content