Griekenland en presidentsverkiezingen VS remmen beurzen af

De Europese beurzen noteren nog steeds in de plus, waarbij de verliezen ten opzichte van vanmiddag min of meer gelijk zijn gebleven.

Zowel de Euro Stoxx 50 als de BEL 20 moeten zowat driekwart procent prijsgeven. De euro kan de verloren plaats boven 1,28 euro voorlopig niet herwinnen.

Volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas zijn er momenteel 2 factoren die de beleggers op de hoede moeten zijn. Er is de onzekerheid omtrent Griekenland en er zijn de verkiezingen in de Verenigde Staten. Zodra beide onzekerheden verdwenen zijn, kunnen de koersen opnieuw stijgen.

Minder elektriciteitsverbruik in België

Het totale elektriciteitsverbruik in België is volgens Elia tijdens het derde kwartaal 2012 afgenomen vergeleken bij hetzelfde kwartaal in 2011 (-1,5%). In september 2012 bereikte het elektriciteitsverbruik van de grote industriële klanten, rekening houdend met de plaatselijk verbruikte lokale productie, een bijzonder laag niveau (2,1 TWh).

Dit is aanzienlijk minder dan het verbruik van diezelfde klanten in september 2011 (-4,5%). Bovendien is het verbruik van de industriële klanten voor het eerst opnieuw onder het niveau van 2009 gezakt (-2,4% vergeleken bij september 2009).

Deze cijfers wijzen op een duidelijk merkbare daling van de industriële activiteit als gevolg van de neergaande conjunctuur.

Voor het hele derde kwartaal betekent het verminderde verbruik van de grote industriële klanten een achteruitgang met 2,3% ten opzichte van 2011.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content