Goudprijs raakt voorlopig niet voorbij de kaap van 1800 dollar

Op de markten voor edelmetalen slaagt de goudprijs er voorlopig niet in om de kaap van 1800 dollar te slopen. Een troy ounce goud werd vandaag opnieuw wat goedkoper, momenteel wordt er gehandeld in de buurt van het niveau van 1760 dollar.

De meeste analisten zijn van mening dat een doorbraak boven 1800 dollar noodzakelijk is om de goudprijs richting nieuwe recordniveaus te sturen.

Grondstoffen hebben nochtans een goed derde kwartaal achter de rug, zo stelt Theodoor Gilissen Bankiers. De grootste stijgers waren de edele metalen waarbij zilver veruit de grootste stijging liet zien, +25% en goud volgde met ruim 10%.

De aanleiding hiervoor waren de maatregelen van de ECB om onbeperkt obligaties op te kopen en de nieuwe ronde monetaire verruiming van de FED, aldus nog de analisten van de bank.

Goud in euro’s uitgedrukt heeft de recordprijs van 2011 bereikt, in dollars is het nog niet zo ver. De energiesector liet ook een goed resultaat zien in het derde kwartaal.

In de maanden juli en augustus steeg de olieprijs fors, ruim 25% in twee maanden, waarna in september de prijs voor een vat olie weer langzaam afnam.

De stijging kwam volgens Theodoor Gilissen Bankiers onder andere voort uit de onzekerheden veroorzaakt door de boycot op Iraanse olie en de onrust in Syrië. Gedurende de zomer bleek dat de andere landen in de Golf-regio goed in staat waren om de productie van Iran te over te nemen.

Toen in september Saoedi Arabië liet doorschemeren dat ze de olieprijs te hoog vonden en de productie willen opvoeren, daalde de olieprijs weer richting de 110 dollar.

Ook graanproducten fors hoger

Door de grote droogte in de Midwest van de VS stegen Theodoor Gilissen Bankiers de prijzen van mais en tarwe in de maand juli explosief.

De maisprijs steeg zelfs tot boven de recordprijs uit 2008. Door de hoge prijzen nam de vraag af waardoor de prijzen de laatste twee maanden zich stabiliseerden of licht daalden.

De voorraden blijven evenwel op een zeer laag niveau. De prijzen van de meeste andere agrarische grondstoffen bleven in het derde kwartaal vrij stabiel.

De laatste groep was volgens Theodoor Gilissen Bankiers de industriële metalen. De metalen zaten sinds februari 2011 in een dalende trend, voornamelijk vanwege de afnemende groei wereldwijd en in het bijzonder in China.

In augustus lieten alle metalen een opleving zien door QE3 en wisten zo dit kwartaal met ruim 8% te stijgen. Maar als de groei niet aantrekt, is de kans groot dat de industriële metalen weer terugzakken in hun dalende trend.

De stijging van de grondstofprijzen werd gesteund door de zwakkere dollar in het derde kwartaal. De DJ UBS Commodity index steeg dit kwartaal met +9,7%, vanaf het begin van het jaar is de grondstoffenindex met +5,6% gestegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content