Goudprijs moet opnieuw inbinden, Amerikaanse beurzen blijven in de plus

De Amerikaanse beurzen noteren nog steeds in de plus, waarbij de winsten voor de belangrijkste indices vrijwel ongewijzigd zijn gebleven ten opzichte van de opening. Op de NYSE stabiliseert de koers van Twitter, terwijl de goudprijs opnieuw moet inbinden. Maar de Amerikaanse beleggers kijken ook verder dan het eigen land.

De ontwikkelingen in China blijven volgens professor Duchateau om verscherpte aandacht vragen. De vastgoedsector is in deze contreien bijzonder moeilijk in te schatten en wordt sterk gestimuleerd door locale overheden die hierin een ideaal middel zien om massaal laaggeschoolde arbeidskrachten te kunnen inzetten in een arbeidsintensieve sector als de bouw, om zodoende hun eigen machtsbasis te verstevigen.

De centrale overheid ziet dit met lede ogen aan en dient bijtijds de geldstromen in de richting van deze sector af te remmen op basis van scherpe verhogingen van de interbancaire rentevoeten waardoor een kunstmatige liquiditeitscrisis ontstaat.

Dit lukt weliswaar telkens opnieuw, maar blijft vragen oproepen over de fundamentele onevenwichten in de Chinese economie. Vandaar dat iedere beursstijging in deze contreien opnieuw tot een afkoelingsperiode aanleiding geeft en de achterstand van de Zuidoost Aziatische beurzen op Europa en de VS verder vergroot.

Duchateau ziet dit echter eerder als aanknopingspunt waarbij we de onderweging van de aandelenbeurzen in Azië geleidelijk wegwerken.

Maar hierbij concentreert hij zich eerder hoofdzakelijk op Emerging Market bonds die een substantieel overgewicht krijgen in de beleggingsstrategie. Meer van Stefan Duchateau vindt u op http://blog.argenta.be/author/duste/.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content