Goudprijs kan punt zetten achter 12-jarige hausse in 2013

Consultancybureau GFMS, gespecialiseerd in edelmetalen, verwacht dat de goudprijs volgend jaar een piek gaat bereiken boven het niveau van 2000 dollar. Daarna zou de goudprijs echter een punt kunnen zetten achter een hausse die 12 jaar heeft geduurd.

GFMS chairman Philip Klapwijk verwacht dat de goudmarkt dit jaar nog eerder zwak gaat blijven, dit vanwege een kleiner dan verwachte vraag op enkele van de belangrijkste markten. Bovendien lijkt ook de interesse van de beleggers voor goud een stuk kleiner te zijn geworden.

Vanaf volgend jaar kan er echter een einde komen aan de soepele monetaire politiek van de centrale banken. Wanneer die monetaire politiek zich geleidelijk aan gaat normaliseren, zou dit de wind uit de zeilen van de edelmetalen kunnen nemen. Met een mogelijke stevige correctie tot gevolg.

Klapwijk houdt rekening met factor Europa

GFMS ziet het goud dit jaar in een range van 1530 tot 1920 dollar per troy ounce stabiliseren, waarbij de prijs op jaarbasis gemiddeld 1731 dollar per troy ounce zou bedragen.

Merk op dat de bovenkant van deze range zich bevindt op het niveau waar in september vorig jaar een historische piekprijs werd neergezet.

Klapwijk houdt echter ook rekening met de factor Europa, een escalatie van de Europese schuldencrisis zou de goudprijs onverwacht toch naar nieuwe piekkoersen kunnen voeren. Hij denkt echter dat de kaap van 2000 dollar pas in de eerste helft van 2013 kan worden gerond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content