Goudprijs kan exploderen wanneer Duitsland zijn hand overspeelt

In de eurozone lijkt het eindspel te zijn ingezet. In Duitsland slinkt de bereidheid om de rest van de eurozone overeind te houden met de dag. Wanneer de Duitsers de handdoek in de ring gooien, kan de zaak snel beslist zijn. Het einde van de euro zou wel eens dichterbij kunnen zijn dan iedereen denkt.

De goudprijs kan exploderen wanneer Duitsland zijn hand overspeelt en de Europese gemeenschappelijke munt uit elkaar spat. De gevolgen van die gebeurtenis kunnen namelijk enorm zijn, er wordt dan een sneeuwbal op gang gebracht die nog onmogelijk kan worden gestuit.

6000 miljard dollar aan derivatenposities staat nog open

Er staat in totaal 6000 miljard dollar aan derivatenposities nog open, zodat er een enorme golf van paniek kan ontstaan. De leefbaarheid van de meeste Europese en Amerikaanse banken, bedrijven en overheden komt dan in gevaar, met alle gevolgen van dien.

John Browne, senior economic consultant bij Euro Pacific Capital, ziet maar één aanvaardbare veilige vluchthaven en dat zijn edelmetalen met goud op de eerste plaats. In geval van bovenvermeld scenario kan de goudprijs exploderen naar ongekende hoogten, aldus nog Browne.

In eerste instantie kan de Amerikaanse dollar als vluchtmunt dienen, maar de dollar is zelf ook allesbehalve een veilige munt. De schulden van de Verenigde Staten bedragen ongeveer 102% van het BBP, waardoor de VS in de categorie van Japan, Griekenland enzovoort thuishoort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content