Goudmijnaandelen bieden nog steeds kansen

Goudmijnaandelen bieden nog steeds kansen, ook al is de goudprijs dit jaar al met 21% gestegen. John Dorfman, chairman bij Thunderstorm Capital in Boston en columnist voor Bloomberg News, gelooft inderdaad nog steeds in een verdere stijging van de goudprijs.

De belangrijkste reden om positief te zijn voor het goud is volgens Dorfman het afnemend vertrouwen in de dollar, vooral vanwege het Federal Reserve’s programma van quantitative easing. Hier door neemt de geldhoeveelheid in de VS toe, wat de dollar goedkoper maakt.

Andere factoren die de goudprijs stimuleren zijn de kansen op inflatie en de toegenomen spanningen in een aantal delen van de wereld. Daarnaast kopen steeds meer overheden goud.

Het probleem met goudmijnaandelen is volgens Dorfman dat de meeste goudmijnaandelen relatief duur genoteerd staan, met koers-winstverhoudingen van 35 tot 70.

De aantrekkelijkst genoteerde goudmijn is volgens Dorfman Newmont Mining, dat aan minder dan 15 keer de winst noteert. Deze mijngroep is nauwelijks gehedged, wat betekent dat de stijging van de goudprijs onmiddellijk doorwerkt in de resultaten.

Speculatief zijn onder andere High River Gold Mines Ltd., Inter-Citic Minerals Inc., en Victoria Gold Corp nog interessant. High River Gold Mines noteert slechts aan een koers-winstverhouding van 7.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content