Gouden insecten misschien interessanter dan goud zelf

Nadat goud in mei daalde tot 1542 dollar is de weg omhoog weer gevonden. De vraag naar goud wordt onder andere verklaard door de verwachting dat overheden in Europa, China en de VS er uiteindelijk toch voor zullen kiezen om de economie te stimuleren wat mogelijk inflatie tot gevolg kan hebben.

Ter overweging voor beleggers die geinteresseerd zijn in het thema goud bekeken de analisten van Royal Bank of Scotland week de relatie tussen goud en een index van goudmijnbedrijven: de NYSE Arca Gold BUGS index.

De NYSE Arca Gold BUGS index (‘Gold BUGS index’) is een index bestaande uit 16 goudmijnbedrijven. ‘BUGS’ heeft niets met insecten te maken, maar staat voor Basket of Unhedged Gold Stocks, waarmee aangegeven wordt dat de in de index opgenomen bedrijven het risico van een goudprijsdaling maar voor maximaal 1,5 jaar afdekken.

Extra profiteren van koersstijgingen

Bij koersstijgingen van goud over een langere periode kunnen deze bedrijven volgens Royal Bank of Scotland dus (extra) profiteren en hierdoor wordt een investering in deze index gezien als een manier om met een aandelenbelegging te kunnen profiteren van een verwachte stijging van de goudkoers.

Sinds 2003 is goud echter meer gestegen dan de Gold BUGS index. Om de relatie tussen de waarde van de index en goud te analyseren kan de waarde van de Gold BUGS gedeeld worden door de goudkoers. Op dit moment is deze ratio $446,85 (de stand van de Gold BUGS index) gedeeld door $1662,30 (de goudkoers) = 0,27.

Aangezien $1662,30 de prijs is voor één troy ounce goud (31,2 gram) kan de belegger dus nu eigenlijk voor 0,27 troy ounce één keer de goudindex kopen.

Interessanter wordt het wanneer we het historisch verloop van deze ratio bekijken. Hiermee wordt inzichtelijk of de Gold BUGS index ten opzichte van goud relatief duur of goedkoop is.

De ratio is nu 0,27, maar het gemiddelde over deze periode is 0,39. Met andere woorden; de Gold BUGS Index is nu relatief goedkoop ten opzichte van goud…

Er zijn natuurlijk meerdere factoren die zowel de goudprijs als de Gold BUGS index beinvloeden, maar de chart geeft volgens Royal Bank of Scotland goudbeleggers toch ‘food for tought’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content