Goud vervult niet langer zijn rol van veilige vluchthaven

De aantrekkingskracht van goud is volgensd Royal Bank of Scotland deels gebaseerd op het idee dat het een ‘vluchthaven’ is in tijden van risico.

Maar is dit wel terecht? Op langere termijn wellicht wel, maar de laatste maanden blijkt goud volgens de analisten van de bank over het algemeen juist te dalen als de marktstemming meer risicomijdend werd. Wat is er aan de hand, en wat kan er gebeuren waardoor goud weer zijn vermeende rol als ‘vluchthaven’ kan vervullen?

Risk-on en Risk-off

De markt lijkt op dit moment slechts twee standen te kennen, waarbij alle assetclasses een vaste reactie hebben: ‘risk-on’ en ‘risk-off’.

Met andere woorden, de markt zoekt risico, in welk geval bijvoorbeeld aandelen stijgen en obligaties dalen, of de markt mijdt risico, in welk geval aandelen dalen en obligatie stijgen.

Goud wordt traditioneel gezien als een vluchthaven in tijden van

onzekerheid, maar zeker op korte termijn lijkt goud momenteel juist te stijgen als de markt in de ‘risk on’ stand staat en te dalen in de ‘risk-off’ stand. Niet wat je zou verwachten van een vluchthaven, en anders dan in het verleden.

Redenen voor deze omslag zijn:

• Door de daling van de goudprijs van meer dan 15% vanaf de top heeft goud iets van zijn glans verloren.

• Veel posities zijn al ingenomen. Gedurende de periode 2009-2011 was er veel inflow door partijen die goud als een ‘hedge’ zagen. Mogelijk is er nu minder nieuwe vraag vanuit deze hoek, omdat veel grote partijen het goud al hebben.

• Inflatievrees is afgenomen. De meest recente inflatiecijfers wijzen niet op een stijgende inflatie, het door sommigen gevreesde effect van alle stimuleringsmaatregelen na het uitbreken van de crisis.

Goud weer ‘risk-off’?

Een aantal gebeurtenissen kan goud’s status weer naar ‘risk-off’ omzetten, of in ieder geval de vraag naar goud vanuit het oogpunt van de vermeende status als ‘vluchthaven’ doen toenemen:

• Een dramatische gebeurtenis in de Eurozone, zoals een exit van een of meerdere landen. Op korte termijn zal dit een vlucht naar de US dollar kunnen betekenen en ook een daling van goud maar vervolgens kan het weer de vraag naar goud als ‘vluchthaven’ doen aanwakkeren.

• De hervatting in de V.S. van de discussie over het schuldenplafond. Als zich hierbij weer een scenario van een downgrade van de V.S. of zelfs het stoppen van uitkeringen door de V.S. voordoet zal dit ook de vraag naar goud vanuit het veiligheidsperspectief doen stijgen.

• Tot slot kan ook een escalatie van de situatie in Syrië of Iran de vraag naar goud doen toenemen.

Zolang goud meer in de ‘risk-on’ stand staat is er nog een gebeurtenis die positieve impact op goud kan hebben en dat is wanneer in de V.S. een volgende, uitgebreide, ronde van ‘quantitative easing’ wordt aangekondigd. Dit zal mogelijk de dollar verzwakken en de markt weer in de meer risicozoekende stand zetten; beiden positief voor goud.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content