Goud relatief gezien veel duurder dan andere grondstoffen

Gecorrigeerd voor inflatie noteert de goudprijs nog ver onder de historische piekniveaus van het begin van de jaren 80. Toch horen we steeds vaker zeggen dat de goudmarkt een zeepbel is geworden van het type zoals we er in de afgelopen jaren wel meer hebben gezien.

Goud is relatief gezien veel duurder dan andere grondstoffen, zo blijkt uit een studie van pricedingold.com. In vergelijking met koffie en chocolade bevindt de goudprijs zich op een piek die we in vele generaties niet meer hebben gezien. Hetzelfde geldt zelfs voor tarwe, dat recent toch fors in prijs is gestegen.

Correctie op komst?

Ook berekend volgens andere maatstaven komt pricedingold.com dat goud momenteel veel te duur is. Daarbij wordt onder andere de vergelijking gemaakt met een opleiding aan de prestigieuze universiteit van Yale. Die is misschien wel goud waard, maar momenteel is goud relatief gezien duurder.

De stijging van de goudprijs over het afgelopen decennium houdt verband met wantrouwen tegenover het financieel systeem. Inmiddels zit er echter al veel slecht nieuws over dat systeem in de goudprijs verrekend, zodat de beleggers liever de kat uit de boom kijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content