Goud is zowel risk on als risk off belegging

In de afgelopen weken is de goudprijs opnieuw aangetrokken, zonder dat er een echte reden was om het goud naar hogere regionen te loodsen.

Sommige analisten geven eerlijk toe dat ze niet weten waarom de goudprijs stijgt, hoewel er altijd redenen achteraf worden bedacht om zo’n stijging te verklaren.

In de meeste gevallen wordt dan maar naar het inflatiegevaar gewezen, hoewel van inflatie momenteel geen sprake is. Het geld dat in de afgelopen maanden royaal werd gedrukt, wordt nu hoofdzakelijk gebruikt om de verliezen geleden als gevolg van de financiële crisis te dekken. Voor een doorstroom richting reeële economie is echter nog geen sprake.

Zowel als beurskoersen stijgen dan als beurskoersen dalen

Belangrijk om te weten is volgens Chris Vermeulen van The Marketoracle dat goud momenteel zowel een risk on als een risk off belegging mag worden genoemd.

De goudprijs stijgt namelijk zowel als de beleggers bang zijn voor dalende aandelenkoersen dan als het sentiment op de beurs goed is.

Goud staat dus in feite boven het marktsentiment en dat verklaart waarom de goudprijs langzamerhand weer aantrekt. Iets boven de huidige niveaus ligt een stevige weerstand en wanneer die wordt doorbroken kunnen we snel nieuwe topkoersen tegemoet zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content