Danny Reweghs

Goud heeft weer glans

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De goudprijs is de afgelopen maanden in tegenstelling tot de verwachtingen niet verder in elkaar gestuikt. Nochtans leek de bodem zoek toen de goudprijs vorig najaar onder 1200 dollar per ounce zakte, het laagste peil sinds 2010.

Maar kijk, enkele maanden later moeten we vaststellen dat van een tuimelperte geen sprake is. Integendeel, het gele metaal staat 10 procent hoger, in de buurt van 1300 dollar per ounce. De stijging van het edelmetaal is des opmerkelijker omdat de Amerikaanse dollar aan een opmars bezig is ten opzichte van de meeste andere munten. Toch zeker ten opzichte van de euro.

Dubbel prijs

De Belgische belegger in goud heeft dan ook de voorbije maanden dubbel verdiend: het gele metaal steeg in dollar, en bovendien klom de dollar ten opzichte van de euro. Het goud bleef vorig jaar dan wel min of meer onveranderd in dollar, maar in euro was er al sprake van meer dan 10 procent winst. Daarmee was al een stuk van het verlies uit 2013 goedgemaakt. In de eerste weken van dit jaar is de goudprijs in dollar al zowat 8 procent hoger geklommen, en in euro zelfs al 15 procent.

De Belgische belegger in goud heeft de voorbije maanden dubbel verdiend

De beleggers begrijpen dat het de Europese Centrale Bank (ECB) menens is met haar kwantitatieve versoepeling en zien de Amerikaanse centrale bank nog niet meteen met een renteverhoging uitpakken. Ook de totaal onverwachte actie van de Zwitserse centrale bank om het plafond van 1,20 Zwitserse frank ten opzichte van de euro los te laten, heeft de goudprijs duidelijk een boost gegeven. Kortom, het ziet er almaar meer naar uit dat het goud in 2015 aangenaam gaat verrassen.

Goudmijnen

U kunt natuurlijk fysiek goud of een tracker op de goudprijs (Gold Bullion Securities bijvoorbeeld) kopen. De goudmijnen zijn de voorbije drie jaar evenwel nog veel meer afgestraft geweest dat de goudprijs zelf. De gemiddelde goudmijn staat nog op amper een derde van de piekkoers uit 2011. Maar omdat we het operationele risico van één individuele mijn niet willen lopen, kiest de particuliere belegger het best voor een tracker op goudmijnen, zoals de Market Vectors Goldminers (22,2 dollar, genoteerd op NYSE, ticker GDX, ISIN-code US57060U1007).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content