Goud geen vluchthaven voor de eurocrisis

De traditionele vluchthaven goud laat het op het gebied van de eurocrisis enigszins afweten, in ieder geval op de korte termijn.

Gebleken is volgens Royal Bank of Scotland dat bij slecht nieuws over een Grexit de goudprijs vaak in eerste instantie daalt, en dus op het gebied van de eurocrisis niet als vluchthaven lijkt te fungeren.

Hier zijn verschillende verklaringen voor, waaronder de eerder beschreven stijging van de dollar en het feit dat partijen goud verkopen om geld vrij te maken om verliezen op andere posities op te vangen.

Hoe dan ook, u kunt er als belegger niet van op aan dat goud op korte termijn een ‘safe haven’ is als u zich zorgen maakt over een Grexit.

Op langere termijn kan goud wel bescherming bieden tegen een scenario waarbij de schulden worden opgelost door ‘de geldpers’ aan te zetten en de inflatie sterk toeneemt.

Is het minder interessant om in zilver te beleggen?

De edelmetalen goud en zilver genieten normaal gesproken warme belangstelling van actieve beleggers. Maar daar kan de komende tijd verandering in komen.

Dat wil zeggen, het zou wel eens minder interessant kunnen worden om in zilver te beleggen. De weekgrafiek indiceert voor de komende tijd relatief kleine bewegingen omhoog en omlaag.

De trendmatigheid loopt uit de grafiek, beleggers moeten tevreden zijn met kleine stapjes omhoog en omlaag. In de tweede helft van vorig jaar kwam de klad in de tot dan toe sterk trenderende zilverprijs.

De koers viel onder de gemiddeldelijn, die toen nog een mooi opwaarts verloop had. Maar er ging niet direct een dalende trendfase van start, een proces van lagere toppen en lagere bodems bleef immers uit.

Langzaam maar zeker ging de koers over van een trendingfase naar een tradingrange fase. Dit laatste kenmerkt zich door een

zijwaarts koersverloop tussen min of meer horizontale steun en weerstand. In dit geval ligt de steunlijn op afgerond 26,00 en de

weerstandlijn op 37,50.

Momenteel beweegt de koers in de buurt van de steunlijn, maar de candles zijn nog zwart, dus de aanval op de 26,00 steungrens is in volle gang.

De RSI raakt bijna de OS-lijn en indiceert hiermee steunvorming op de plek op de chart waar dat ook moet gebeuren, aan de onderkant van de trading range.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content