Goud bevindt zich nu in berenmarkt, prijs met ruim 20% gedaald vanaf de piek

Vandaag leek de goudprijs te stabiliseren, maar in de afgelopen dagen kreeg het goud rake klappen te verduren. Dat had op de eerste plaats te maken met de stijging van de Dollar Index. Er bestaat al geruime tijd een omgekeerde correlatie tussen de dollar en het goud.

Vanaf de piek op 1921 dollar dat in september van vorig jaar werd bereikt, is de goudprijs nu al met meer dan 20% gedaald. Er is sprake van een berenmarkt wanneer een aandeel, een index of een grondstof een daling met een dergelijk percentage laat optekenen.

Peter Hickson, head of commodities research bij UBS AG, stelt vast dat we ons in een risk-off omgeving bevinden. De beleggers nemen geen risico’s en kiezen voor de zekerheid van de Amerikaanse dollar. Ook Amerikaanse staatsobligaties blijven trouwens gevraagd.

Technisch oververkochte situatie

Momenteel is het goud technisch oververkocht, de relatieve sterkte index bevindt zich in de koopzone. Het is echter de vraag hoever een technisch herstel kan reiken. Een terugval onder 1525 dollar per troy ounce zou een definitief verkoopsignaal geven.

Bij de goudmijnaandelen ziet het plaatje er nog minder goed uit, zowat alle grote mijngroepen bevinden zich nu in een baisse-trend.

De koers van Newmont Mining is bijvoorbeeld teruggevallen tot een nieuw dieptepunt voor de afgelopen 24 maanden. Het technisch plaatje bij andere goudmijnaandelen ziet er zo mogelijk nog slechter uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content