Google stelt (even) teleur

Terwijl andere oudgedienden in de technologiesector zoals Microsoft of Intel het beter doen dan verwacht, stellen de resultaten van Google voorlopig teleur. Dat neemt niet weg dat de fundamenten van de groep overeind blijven.

De inkomsten van Google zijn in het vierde kwartaal van 2011 gegroeid met 28%. Dat stelt analisten teleur, want ze hadden een stijging van 30% verwacht. De grootste ontgoocheling is de winst. De winst per aandeel is tussen oktober en december 2011 slechts gestegen met 6,4% tot 8,22 dollar, terwijl de consensus ervan uitging dat 10,49 dollar haalbaar was. Voor de beleggers die eraan gewend zijn geraakt dat Google positief verrast, was dat een koude douche.

Maar er is geen reden om de strategie van de groep ter discussie te stellen. Door de overname van Motorola Mobility heeft Google 17.000 octrooien binnengehaald. Daarmee kan de groep zich beter verweren tegen haar concurrenten, die haar ervan beschuldigen dat ze hun octrooien schendt. Met die octrooien kan Google zijn hardwaresegment – bijvoorbeeld voor smartphones – verder uitbouwen en het succes van zijn Android-systeem verzekeren. Dat is onmisbaar geworden voor de concurrenten van Apple. Bovendien is Google Plus, de sociaalnetwerksite die de groep heeft gelanceerd, prima van start gegaan. Momenteel hebben zich al 90 miljoen gebruikers aangesloten.

De enige schaduw over de strategie van Google is het verlies van haar marktaandeel in China, waar Baidu – de plaatselijke marktleider – definitief de overhand lijkt te halen. Het aandeel van Google is dus nog altijd de moeite waard voor langetermijnbeleggers, ondanks de hoge koers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content