Goldman Sachs positiever over groei in VS en Japan

Op de Amerikaanse beurzen gebeurt er vandaag weinig tot niets, de belangrijkste indices blijven dicht bij het slotnivea van gisteren. Dat zal zo nog wel blijven totdat de FED bij monde van haar voorzitter Ben Bernanke een toelichting over haar monetaire politiek heeft gegeven.

Maar mogelijk wordt ook die mededeling een non-event. Er zit al heel wat goed nieuws in de koersen verrekend, zodat het best mogelijk is dat de woorden van Bernanke weinig gevolgen gaan hebben.

Overigens kunnen die woorden van Bernanke ook gevolgen hebben voor de valutamarkten, waar de euro nog steeds flirt met de kaap van 1,29 dollar.

Goldman Sachs verwacht krimp in de eurozone

De economische groei in de VS en Japan zal dit jaar iets sterker zijn dan eerder verwacht, stelt zakenbank Goldman Sachs. Daar tegenover staat echter dat de opkomende markten iets achter blijven zodat de bank de verwachting voor de mondiale groei onveranderd laat staan op 3,2%.

De eurozone zal als enige belangrijke regio krimp laten zien dit jaar: -0,5%, al is deze krimp minder sterk dan de -0,8% die Goldman Sachs aan het begin van 2012 nog verwachtte.

De eurozone krimp dit jaar en de zwakke groei (0,2%) in 2013 zijn vooral het gevolg van overheidsbesparingen.

Goldman Sachs is positiever over VS en Japan dan de consensus onder analisten, terwijl het pessimistischer is over met name China, India en Brazilië.

Afgezien van specifieke factoren in elk van deze drie landen, hebben zij gezamenlijk te maken met de nasleep van de ‘grote stimulus’ die zij na het uitbreken van de crisis in 2008 in stelling brachten. Zwakkere vraag uit ontwikkelde landen bijvoorbeeld heeft daardoor een duidelijk merkbaarder effect.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content