Goldman Sachs: “Aardgasprijs kan deze winter verdrievoudigen”

Op de energiemarkten is de prijs voor aardgas gisteren voor de derde dag op rij gestegen. Daarmee is aardgas aan een inhaalbeweging begonnen, want de prijs was sterk achtergebleven.

Maandag werd aardgas op de New York Mercantile Exchange in één klap maar liefst 12% duurder. Naar de reden voor de stijging bleef het in eerste instantie gissen. Technisch was de aardgasprijs echter duidelijk oververkocht.

Er zou minstens één grote koper actief zijn op de markt, die van de huidige lage prijzen gebruikt maakt om grote posities op te bouwen. De vraag is nu of de olieprijzen het potentieel hebben om verder te stijgen.

De analisten van Goldman Sachs deed wel een erg gedurfde voorspelling door te stellen dat de aardgasprijzen deze winter kunnen verdrievoudigen. Eenmaal een opwaartse beweging is ingezet, valt die volgens Goldman Sachs moeilijk terug te schroeven.

Andere kenners van de markt zijn echter minder optimistisch, zij zien de aardgasprijzen weer opnieuw gaan dalen en wijzen in dat verband naar een aanbod dat de vraag nog steeds overtreft.

Het zou dus kunnen dat wie op aardgas verwarmt ook deze winter een relatief goede rekening zal krijgen. De voorraden aan aardgas zijn momenteel 17% hoger dan vorig jaar op hetzelfde tijdstip. Ze zijn zelfs zo hoog dat er een gebrek is aan opslagruimte in sommige landen.

De U.S Energy Information Administration, zeg maar het Amerikaans ministerie van energie, verwacht dat volgende maand de voorraden met nog eens 12% zouden gaan toenemen.

Het weer voorspellen blijft moeilijk, maar de meeste meteorologen zijn voorbereid op een relatief milde winter voor de grootste delen van het noordelijk halfrond. Bovendien verbruiken de bedrijven vanwege de crisis veel minder gas, zodat zowel de Verenigde Staten als andere delen van de wereld met een groot overschot aan gas zitten.

Olie en gas bewegen meestal in dezelfde richting, maar dit jaar was dat anders. Terwijl de olieprijs zich herstelde, is de aardgasprijs blijven dalen. Overigens zijn ook de olievoorraden momenteel relatief hoog.

De olieprijs is echter vooruitgelopen op een aantrekken van de vraag naargelang de economie zich herstelt. Misschien is de tijd nu aangebroken voor een inhaalbeweging bij het aardgas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content