Goed en slecht nieuws uit de Amerikaanse economie

Op basis van de futures wordt een lagere opening voor de Amerikaanse beurzen in het vooruitzicht gesteld. Die futures geven aan dat de Standard & Poor’s 500 ongeveer een kwart procent onder het slotniveau van gisteren gaan openen.

Na de recente koersstijgingen zijn winstnemingen eigenlijk niet meer dan logisch. Met Wells Fargo en JP MorganChase komen vandaag de twee eerste banken verslag uitbrengen over de gang van zaken in het eerste kwartaal.

Meer goed nieuws dan slecht nieuws

Gisteren was er zowel goed als slecht nieuws uit de Amerikaanse nieuws. Het slechte nieuws kwam uit de arbeidsmarkt, waar het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering onverwacht was gestegen. Dat kan betekenen dat de arbeidsmarkt inderdaad aan het vertragen is, zoals al uit de cijfers over de jobcreatie in maart kon worden afgeleid. Er zal nu met meer dan normale belangstelling worden uitgekeken naar de cijfers voor de maand april.

Het goede nieuws kwam op de eerste plaats van het inflatiefront, de producentenprijzen bleven in maart namelijk stabiel. Die producentenprijzen waren de maand voordien nog met 0,40% gestegen. Op basis van de PPI hoeft voorlopig dus niet worden gevreesd voor een inflatoire opstoot.

De consensusverwachting bij de analisten lag op een stijging met 0,30%. Zonder rekening te houden met de volatiele voedings- en energieprijzen was er sprake van een stijging met 0,30%, tegenover een stijging met 0,20% in februari. Voor maart was eveneens op een stijging met 0,20% gerekend.

Het deficiet op de Amerikaanse handelsbalans daalde anderzijds met 12,40% tot 46 miljard dollar in februari. Volgens het Commerce Department was dit de scherpste daling sinds mei 2009. Het goede nieuws was vooral dat de export een nieuw recordniveau bereikte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content