Glencore verbetert Xstrata-bod (update)

De Zwitserse grondstoffenhandelaar verbetert zijn bod naar 3,05 aandelen per aandeel Xstrata.

Glencore heeft zonet laten weten dat het zijn bod op sectorgenoot Xstrata, waarvan het al 34% van de aandelen bezit, verbeterd heeft. De aandeelhouders van Xstrata krijgen 3,05 aandelen van de nieuwe entiteit in ruil voor elk bestaand aandeel. Daarmee hoopt Glencore de grote aandeelhouders van Xstrata, waaronder Qatar Holding en het Noorse oliefonds, te overhalen tot de fusie.

De Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore liet vanmorgen al weten dat de aandeelhoudersvergadering, die moet stemmen over de fusie met Xstrata, wordt uitgesteld. Tijdens de nacht zijn er volgens de groep “nieuwe ontwikkelingen” opgedoken die de uitstelling rechtvaardigen. Analisten verwachten dat Glencore de voorwaarden van de fusiedeal zal verbeteren.

De deal, waarbij Xstrata aandeelhouders 2,8 aandelen van de nieuwe entiteit per bestaand aandeel van Xstrata zouden ontvangen, leek tot gisteren ten dode opgeschreven. Twee grote aandeelhouders, het Qatarees overheidsfonds en het Noorse oliefonds, eisten betere voorwaarden (een ruilverhouding van minstens 3,25 in plaats van 2,8). Glencore bezit 34% van zijn Zwitserse sectorgenoot, maar mag niet mee stemmen over de fusie. De kans dat de deal zou worden goedgekeurd door de andere aandeelhouders was dan ook klein.

De wijziging van het bod betekent dat Glencore nu verplicht is om minstens twee weken te wachten vooraleer aandeelhouders kunnen stemmen over het nieuwe bod. Ook de aandeelhouders van Xstrata krijgen minstens twee weken bedenktijd.

Het aandeel Xstrata schiet na de aankondiging 8% hoger op de beurs van Londen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content