Gespannen rust op de financiële markten

Geert Wilders brengt zijn stem uit © AFP
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Beleggers hadden vandaag een dubbel excuus om aan de zijlijn te blijven en dat vertaalde zich in een vlakke beurshandel.

Er zijn parlementsverkiezingen in Nederland. Er is een risico is dat Geert Wilders en zijn partij PVV tegen de peilingen in toch een forse overwinning boekt. Daarnaast is er vanavond ook het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve zal meer dan waarschijnlijk de rente met 25 basispunten (0,25%) verhogen, maar het is vooral uitkijken naar het commentaar van Fed-voorzitter Janet Yellen of er snel nog een renteverhoging zal volgen.

De eerste noteringsdag voor Avantium (+5,5%) op Euronext Brussel en Amsterdam is een succes geworden. De koers ging vlot hoger omdat bij de intekening al was gebleken dat de vraag groter was het aangeboden aantal aandelen. Avantium houdt zich bezig met de ontwikkeling en de productie van afbreekbare plasticverpakking en het opgehaalde geld dient grotendeels voor de financiering van de bouw van een fabriek in Antwerpen.

Het belangrijkste bedrijfsnieuws in Brussel was de aankondiging van een stevige kapitaalverhoging bij Aedifica (-0,3 %). De specialist in zorgvastgoed wil via de uitgifte van afgerond 3,6 miljoen aandelen tegen 61 euro per aandeel (korting van 12,3 % op de koers) ruim 219 miljoen euro ophalen om bijkomende investeringen te doen, vooral in Nederland en Duitsland. Het is derde kapitaalverhoging in vijf jaar en telkens gaat het om een groter bedrag. Sinds de vorige kapitaalverhoging was het aantal sites van huisvesting voor senioren al met de helft toegenomen. Bestaande aandeelhouders hebben een voorkeurrecht en kunnen per vier rechten intekenen op één nieuw aandeel. De operatie start morgen (donderdag 16/3) en loopt tot volgende week donderdag (23/3).

Op de Duitse beurs werd negatief gereageerd op de jaarresultaten van E.ON (-3,5%). De nutsgigant moest een enorm verlies aankondigen door vooral waardeverminderingen op de vorig jaar naar de beurs gebrachte dochter Uniper (kolen- en gascentrales). Volgens de topman hebben de elektriciteitsprijzen de bodem stilaan bereikt, maar de markt vreest toch een nieuwe kapitaalverhoging of een dividenduitkering in nieuwe aandelen omdat E.ON zijn schuldenlast dit jaar drastisch wil verlagen van 27 naar 20 miljard euro en het dividend onveranderd houdt op 21 eurocent per aandeel. Volgend jaar wil het bedrijf het dividend verhogen naar 0,30 euro per aandeel.

Ook de koers van Munich Re (-0,7%) ging het rood. De grootste herverzekeraar van de wereld toonde zich voorzichtig in de winstverwachtingen voor dit jaar. Hij hanteert een vork van 2 à 2,4 miljard euro winst, tegenover een gemiddelde analistenverwachting van 2,4 miljard euro. Het dividend wordt wel met 4 procent opgetrokken tot 8,6 euro per aandeel en bij gebrek aan investeringsopportuniteiten start de Duitse herverzekeraar met een inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 1 miljard euro.

Donderdag is het vooral uitkijken naar het inflatiecijfer voor de eurozone en de jaarresultaten van Bone Therapeutics en Thrombogenics.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content