Gert De Mesure: “Quest for Growth: tijd om in te stappen”

QfG realiseerde in het boekjaar 2011 een verlies van 13,3 miljoen euro, of -1,15 euro per aandeel. In 2010 was er een winst van 1,74 euro per aandeel. Het rendement op eigen vermogen bedroeg -12,1% (m.a.w. de intrinsieke waarde daalde 12,1%) in 2011, de beurskoers daalde 10,55%. Hieruit volgt dat de discount tegenover de intrinsieke waarde licht daalde van 40,95% naar 39,9%.

Gert De Mesure: “Tegenover zijn belangrijkste benchmarks deed Quest for Growth (-12,1%) het iets minder goed, de New Markets 50 daalde 6,2%, de DJ Stoxx 600 ging 11,34% achteruit (ter volledigheid: de Bel-20 verloor 19,2% in 2011). Die mindere prestatie is te verklaren door het feit dat kleinere aandelen het in 2011 slechter deden dan de grotere (kleinere aandelen worden immers als cyclischer beschouwd) en dit is net de niche waarin QfG opereert. Eind 2011 bestond de portefeuille voor 54% uit genoteerde aandelen, 37% uit niet-genoteerde aandelen en cash voor de resterende 9%. Die genoteerde portefeuille bestaat uit 26 aandelen en is relatief geconcentreerd. Heel opvallend is de lage waardering van deze aandelen (koers/winst van slechts 10,5), evenals hun hoge dividendrendement (3,1% bruto gemiddeld, met steun van EVS en Melexis). Dit zijn toch wel heel opvallende kenmerken van de technologie-aandelen. Ook hebben ze een heel gezonde balans. Zo hadden 11 van de 26 aandelen in portefeuille een netto cash positie eind 2011.”

De portefeuille niet-genoteerde participaties had af te rekenen met tegenvallend nieuws en resultaten. Enerzijds werden 3 participaties volledig afgeschreven (minwaarde van 0,8 miljoen euro). Anderzijds werd er nog een algemene voorziening van 2,3 miljoen euro aangelegd.

Gert De Mesure: “Heel belangrijk voor de toekomst is dat QfG voor 17,5 miljoen euro (19,2% van de huidige portefeuille-omvang) engagementen heeft om te investeren in diverse groeikapitaalfondsen. Dit bedrag zal geleidelijk opgevraagd worden naarmate de fondsen nieuwe investeringen verrichten. Een belangrijk deel van die 17,5 miljoen euro is bestemd voor Capricorn-fondsen, de investeringsgroep waarmee het beleggingsteam van QfG in de nabije toekomst zal samensmelten.

Wat kunnen we besluiten?

– QfG noteert al geruime tijd met een heel hoge discount van ongeveer 40%;

– De portefeuille niet-genoteerde onderging enkele afwaarderingen die waarschijnlijk met vertraging de gevolgen van de crisis van 2008 weerspiegelen;

– De genoteerde-aandelen zijn gemiddeld heel goedkoop, hebben een stevige balans en bieden een aantrekkelijk dividendrendement;

– De mix van deze 3 elementen in combinatie met de gulle liquiditeitsverstrekking van de ECB begin dit jaar laat het beste verhopen voor de prestatie in 2012, met een beperkt neerwaarts risico tot gevolg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content