George Soros denkt dat Europa crisis op verkeerde manier probeert op te lossen

Op basis van de futures gaat Europa een relatief rustige opening tegemoet, met stabiele tot iets hogere koersen. Alle aandacht gaat uiteraard nog steeds uit naar Spanje en de obligatierendementen van dat land. Veel beleggers gaan het poeder droog houden in afwachting van meer nieuws.

George Soros denkt dat Europa de crisis op de verkeerde manier probeert op te lossen, de situatie zou in de afgelopen weken niet zijn verbeterd maar wel verslechterd. Volgens Soros is het van het allergrootste belang dat de zieke patiënt een nieuw medicijn toegediend krijgt.

Eerste grote Europese bedrijven komen met kwartaalcijfers

Deze week is er genoeg nieuws om de beurs richting te geven. In Europa komen de eerste grote bedrijven met de kwartaalcijfers, met vooral de nadruk op Nederland. Het seizoen is volgens Theodoor Gilissen Bankiers afgelopen week in de VS redelijk voortvarend van start gegaan. Traditioneel is ASML er altijd vroeg bij: woensdag de 18e presenteert het bedrijf de cijfers over het eerste kwartaal.

Op 18 januari kwam ASML met sterke cijfers over het vierde kwartaal 2011 en goede verwachtingen voor 2012. De orderinstroom was in het vierde kwartaal tov het derde kwartaal al met 38% gestegen tot EUR 710 mln en voor het eerste kwartaal voorzag ASML een hogere instroom dan die van het vierde kwartaal.

De analisten van Theodoor Gilissen Bankiers gaan uit van een verdere verbetering van de orderinstroom in het tweede kwartaal en zijn vooral benieuwd naar de stand van zaken bij de producenten van geheugenchips. Zijn er al indicaties dat klanten op

de geheugenmarkt (DRAM) capaciteit gaan uitbreiden? De bank heeft sinds 12 oktober een koopadvies op het aandeel. De koers is dit jaar al met circa 14% gestegen en nadert het koersdoel. Dat doel was op 18 januari verhoogd naar EUR 40 en afhankelijk van de cijfers zal duidelijk worden of het doel verder kan worden verhoogd.

Oranje boven!

Woensdag komt ook Heineken met een update over het eerste kwartaal. Bij de jaarcijfers verwachtte het bedrijf dit jaar te profiteren van het goede momentum in landen met hoge groei. Heineken ziet een stijging van de inputkosten met 6% per hectoliter en heeft een nieuw kostenbesparingsprogramma opgezet dat van 2012 tot 2014 loopt en EUR 500 mln moet opleveren. Gezien de nog altijd grote afhankelijkheid van de Europese markt blijft Theodoor Gilissen Bankiers echter voorzichtig met Heineken, met slechts een Houden-advies.

Akzo Nobel komt donderdag met de cijfers. Theodoor Gilissen Bankiers verwacht een omzetgroei van 3%, maar zien de EBITDA nog met 7% dalen. Positief is dat de brutomarge door de prijsverhogingen wel weer aantrekt ten opzichte van het tweede en derde kwartaal van 2011. Het eerste kwartaal is vanwege seizoensinvloeden bij decorative paints minder belangrijk. Het herstel zal vooral in het derde kwartaal zichtbaar zijn. Op circa 14 keer de winst vindt men het aandeel voldoende gewaardeerd. Theodoor Gilissen Bankiers heeft eveneens een Houden-advies op Akzo Nobel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content