Geldhoeveelheid in Brazilië fors toegenomen

De Braziliaanse geldhoeveelheid groeide volgens Royal Bank of Scotland over het afgelopen jaar met gemiddeld 20%. Wanneer we dit getal splitsen voor individuen en bedrijven zijn de percentages 29% voor individuen en 16% voor bedrijven.

De geldhoeveelheid groeide een stuk sneller dan de economie, wat kan leiden tot inflatie. De toename van de geldhoeveelheid is voor een deel het gevolg van het enthousiaste gebruik van credit cards door de Brazilianen.

Volgens de Centrale Bank maakt momenteel 43% van de Brazilianen gebruik van een credit card, tegenover 31% in 2007. Per 29 maart verhoogde de Braziliaanse overheid de belasting op credit card aankopen in het buitenland met 4%.

Volgens Elson Teles, hoofd econoom van Maxima Asset Management in Rio de Janeiro voert de Braziliaanse overheid deze verhoging door omdat zij zoekt naar mogelijkheden om het steeds wijder wordende gat in de begroting te dichten en omdat zich zorgen maakt over de toenemende schulden van de Brazilianen.

Murilo Portugal, hoofd van de Braziliaanse banking federation Febraban ziet deze ontwikkeling echter niet als een gevaar en wijst er op dat het bedrag dat uitstaat aan leningen in Brazilië ongeveer 45% van het GDP bedraagt.

“Dit is laag vergeleken met andere opkomende markten zoals Chili en Zuid Afrika” aldus Portugal. De president van de Braziliaanse Centrale Bank, Trombini, heeft volgens Royal Bank of Scotland onlangs aangegeven dat hij streeft naar een groei van de geldhoeveelheid tussen de 10% en 15% per jaar.

RBS Research verwacht dan ook dat de Centrale Bank op korte termijn, wellicht al deze week, extra maatregelen zal aankondigen om de groei van de geldhoeveelheid te beperken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content