Geheime onderhandelingen over Spaans reddingsplan

Volgens doorgaans goed ingelichte bronnen wordt er achter de schermen druk onderhandeld over een reddingsprogramma voor Spanje.

Spanje zou onder grote druk staan om hulp aan te vragen, druk vanuit het buitenland maar ook druk vanuit het binnenland. Algemeen wordt aangenomen dat de Spanjaarden aan een hulpaanvraag niet zullen ontsnappen.

Momenteel zouden de gesprekken zich nog in een voorbereidende fase bevinden, in die zin dat specialisten uit de Europese Unie Spanje helpen met het ontwikkelen van een programma van economische hervormingen.

Spanje wil met zachte hand hervormen, waarbij grote ingrepen zoals op de pensioenen uit de weg worden gegaan.

Plan kan volgende donderdag worden voorgesteld

De Spaanse financieminister Luis de Guindos zou rechtstreeks bij de onderhandelingen betrokken zijn, hetgeen aangeeft dat die op het hoogste niveau worden gevoerd. In geval de besprekingen opschieten, zou Spanje volgende week het hervormingsprogramma voorstellen.

Het plan zou zich vooral focussen op structurele hervormingen van de Spaanse economie, eerder dan op nieuwe belastingen en besparingen.

Madrid zou vervolgens kijken hoe het plan wordt onthaald, waarna eventueel een officieel verzoek om hulp kan worden ingediend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content