Geen Wapenstilstand op de Europese beurzen

© REUTERS

De Europese beurzen hebben er een sterke dag op zitten, de meeste Europese konden 1 procent of meer stijgen. Een toespraak van Mario Draghi in Londen legde de focus van de beleggers weer op een mogelijk nog soepelere monetaire politiek van de Europese Centrale Bank. Bovendien vielen de meeste bedrijfsresultaten mee.

Het financiële nieuws in Europa werd natuurlijk overheerst door de aankondiging van het formele bod van AB InBev (+1,8%) opSABMiller (+2,0%). Een bod dat ook door de raad van bestuur van SABMiller wordt gesteund. Het is een cruciale stap in de vorming van de eerste echt mondiaal aanwezige bierbrouwer. Zoals bekend biedt de grootste brouwer ter wereld 44,0 pond per aandeel SABMiller, of 62 euro. Dat waardeert SABMiller op ruim 100 miljard euro. Een ander record is dat AB InBev een krediet van 75 miljard euro krijgt om de acquisitie te financieren. De belangrijkste horde om de historische deal volledig rond te krijgen, zijn mogelijke bezwaren van mededingingsautoriteiten.

In de biersector was er ook nog nieuws bij het Deense Carlsberg (+0,7%). Dat kondigde een nieuw herstructureringsplan aan, waardoor liefst 2000 banen worden geschrapt. Carlsberg heeft het de jongste tijd niet onder de markt door zijn sterke aanwezigheid op de Russische markt. De zware recessie in het land van Poetin zet de resultaten gevoelig onder druk. Ook in China lopen de zaken niet zoals verhoopt, zodat opnieuw de tering naar de nering moet worden gezet.

Hoe spectaculair ook, toch moest AB InBev de titel van de sterkste stijger in de Bel-20 laten aan Delhaize (+3,6%). Alle verdienste daarvoor gaat naar toekomstige partner/overnemer Ahold (+4,1%). De Nederlandse warenhuisketen publiceerde vanochtend beter dan verwachte kwartaalcijfers. De omzetgroei van 13 procent oogt spectaculair, maar is in de eerste plaats aan de sterkere dollar te danken. Maar ook de vergelijkbare omzet ligt vooral met +4 procent in Nederland boven de analistenconsensus. Ahold geeft aan wat voor te liggen om de jaardoelstellingen van 2015 te halen, maar de cruciale eindejaarperiode moet er natuurlijk nog aankomen. De fusie/overname van Delhaize blijft vorderen en zou tegen midden volgend jaar afgerond moeten zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content