Geen vliegende start voor favoriete aandelen 2019

.
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Na drie maanden is het tijd voor een tussentijdse evaluatie van de favoriete aandelen van Inside Beleggen voor 2019. Na de bijzondere sterke prestatie van de tien favorieten van 2018 zijn de verwachtingen wellicht hooggespannen.

De nieuwe selectie kan voorlopig niet beantwoorden aan die hoge verwachting. Niet dat het dramatisch is, maar de prestatie blinkt met een gemiddelde stijging van 9 procent zeker nog niet uit tegenover de prestatie van de beursindices in de eerste drie maanden.

Onlogisch is dat niet, aangezien ons strategische uitgangspunt om de selectie samen te stellen, samen te vatten was in twee kernwoorden: defensief en alternatief. Dat was voorlopig onnodig, want de aandelenmarkten hebben het prima gedaan in de eerste drie maanden van 2019.

Wispelturige edelmetalen

Het Canadese goudroyalty- en streamingbedrijf Sandstorm Gold kroont zich verrassend tot beste performer uit de selectie na de eerste drie maanden. Nochtans wist het goud nog niet echt uit te blinken. Maar eind 2018 werd een stevig inkoopprogramma van eigen aandelen goedgekeurd. Dat heeft mee geholpen om de forse onderwaardering tegenover de sectorgenoten als Franco-Nevada te doen afnemen. Ook Goldcorp wist zich in positieve zin te onderscheiden. We namen het op in de selectie voor de zeer lage waardering. Goldcorp was eind vorig jaar tegen 0,6 keer de boekwaarde de goedkoopste onder de grote goudmijnen. Dat was een andere grootheid in de sector duidelijk ook opgevallen. Want Newmont Mining lanceerde al vrij snel in 2019 een overnamebod, helaas met een beperkte premie. Het bod moet nog beginnen, maar de kans is groot dat in de loop van het jaar de overname zal doorgaan en we met Newmont Mining doorgaan in de selectie.

Toch is onze ruime keuze voor edelmetalen nog geen onverdeeld succes. Want de twee enige aandelen tot nu in het rood staan, zijn ook twee spelers uit de sector van de edelmetalen: McEwen Mining en Pan American Silver. Vooral operationele problemen of kapitaaloperaties wogen hier op de koersen.

Defensief doet zijn ding

Als we alleen naar de defensieve geselecteerde waarden kijken, dan mogen we absoluut tevreden zijn. Ze trekken hun streng in de selectie. Met Resilux als ‘primus inter pares’. De producent van pet-preforms en -flessen investeert de jongste tijd bijzonder fors en dat loont. Recyclage dient zich duidelijk aan als nieuwe groeipool voor de groep. De resultaten over 2018 kwamen boven de verwachtingen uit en ook de perspectieven voor 2019 en later klinken rooskleurig. De positieve koersontwikkeling ondersteunt de afbouw van de onderwaardering.

Ook Lotus Bakeries wist in aangename zin te verrassen met de jaarresultaten 2018. Die zitten weer op het groeipad en dat weten de beleggers duidelijk te appreciëren. Ook 7C Solarparken en Elia zetten hun groeitraject voort en dat vertaalt zich in recordkoersen. Een laag risicoprofiel en gunstige vooruitzichten op lange termijn blijven een fraaie combinatie om nog records in het vooruitzicht te stellen.

Geen vliegende start voor favoriete aandelen 2019

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content