Geen sterke exportgroei zonder vraag (NIBC Markets Roundup)

“We bevinden ons in een valutaoorlog”, zei de minister van Financiën van Brazilië Mantega twee weken geleden. Mantega kan wel eens gelijk hebben.

NIBC Markets Roundup was verbaasd dat we maar liefst 18(!) landen vonden die in de afgelopen weken in de valutamarkten hebben geïntervenieerd (en er werden waarschijnlijk nog een paar landen gemist).

Bovendien hebben de VS en het VK weliswaar niet direct in de valutamarkten geïntervenieerd, maar aangezien de centrale banken in deze landen bereid zijn om met meer kwantitatieve verruiming te komen, staan ook de dollar en het pond onder druk.

Er wordt gehoopt dat een zwakkere valuta ook de concurrentiepositie en economische activiteit zal verbeteren. Dit klinkt als een aantrekkelijke strategie, maar er zal geen sterke exportgroei zijn zonder vraag.

Aangezien een groot en waarschijnlijk groeiend aantal landen een zwakkere valuta willen, bestaat er volgens NIBC Markets Roundup een risico dat we in een vicieuze cirkel terechtkomen waarbij elk land de zwakste valuta wil (wat natuurlijk onmogelijk is).

De risico’s voor meer interventies door overheden in valutamarkten en protectionistische maatregelen zijn daarom sterk toegenomen.

De ECB en Bank of England verrasten de financiële markten afgelopen week niet.

Deze week ligt de focus op:

– CPI-inflatie VK (vandaag)

– Arbeidsmarktrapport VK (woensdag)

– CPI-inflatie VS (vrijdag)

– Detailhandelsverkopen VS (vrijdag)

– CPI-inflatie euro zone (vrijdag)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content