Geen sprake van zeepbel op Duitse vastgoedmarkt

De Duitse vastgoedmarkt trekt steeds meer de aandacht van institutionele beleggers. Dat heeft natuurlijk te maken met de lage rentevoeten die het afsluiten van een woonkrediet aantrekkelijk maken, maar ook met het gebrek aan alternatieven momenteel op de financiële markten.

Links en rechts wordt er al gewaarschuwd voor de vorming van een zeepbel. Helge Scheunemann, head of research bij Jones Lang LaSalle Germany, is van mening dat dit gevaar echter niet hoeft overschat te worden. Relatief gezien zijn de Duitse vastgoedprijzen nog steeds relatief laag.

Duitsland niet vergelijken met het Verenigd Koninkrijk of Spanje

In Duitsland is het niet mogelijk om 100% te lenen voor de aankoop van een huis. Bovendien moet de kandidaat-koper zelf 30% van de aankoopprijs op tafel kunnen leggen. Dat verklaart meteen waarom de Duitse vastgoedmarkt tot dusver niet overhit is geraakt.

Duitsland mag volgens Scheunemann niet worden vergeleken met het Verenigd Koninkrijk of Spanje. De prijsstijgingen van het vastgoed in Duitsland zijn conform de economische groeicijfers en zijn geenszins van dezelfde orde van grootte als de stijgingen met dubbele cijfers die in Ierland en Spanje werden opgetekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content